Председник Републике Белорусије Александар Лукашенко изјавио је јуче на церемонији поводом Дана независности да Белорусија приходе које оствари улаже у развој економије и социјалну сферу, преноси Белта.

 

 

 

«Независност Белорусије настала је у време глобалне катастрофе- распада СССР, уништења економије и деградације свих свера друштвеног живота. Предузећа су масовно престајала да раде, људи су губили посао. Многи су прижељкивали уништење земље. Међутим ми смо изабрали пут развоја. Већ у 2001 години постигли смо ниво производње који смо имали пре перестројке, а на данашњи дан тај ниво је двоструко већи. Плате су повећане 4 пута а пензије 5 и све то захваљујући, не некаквом чуду него раду нашег народа»- рекао је белоруски председник.

 

Он је додао да Белорусија није дозволила пљачку народа под изговором приватизације.

 

«Нисмо дозволили да се опљачкају предузећа под видом приватизације. Сачували смо радна места и квалификовани кадар. Створили смо власт са персоналном одговорношћу руководилаца за свој рад. Одредили себи приоритете и под строгом контролом државе концентрисали расположиве ресурсе у најперспективније области.

 

«Захваљујући великој улози државе средства нису одлазила у иностранство, у офшор компаније, не на виле и јахте олигархије него на развијање економије и социјалне сфере»- додао је белоруски председник.

 

 

Тагови: ;