У два одвојена бомбашка напада џихадиста Исламске државе у центру Багдада погинуло је, према најновијим информацијама, 125 људи, а повређено око 150, саопштила је данас ирачка полиција.

 

Би-Би-Си преноси да је у првом нападу аутомобилом-бомбом у густо насељеној шиитској четврти Карада синоћ погинуло 120 људи. Напад је изведен у јеку припрема за обележавање завршетка светог исламског месеца рамазана, а међу жртвама су углавном породице и млади. Друга експлозија догодила се у источном делу Багдада, а у њој је погинуло пет и рањено 16 особа.

 

Портпарол полиције Сад Ман је потврдио да је прва експлозија изазвана детонирањем аутомобила-бомбе.

 

Обе експлозије догодиле су се у трговачким областима, а у многим продавницама је избио пожар.

 

Једна од области у којој се десила експлозија је насеље Карада, нешто богатији део града где живи углавном виша средња класа Ирачана, и то шиити али и хришћани.

 

bagdad-(2)

 

Друга експлозија одјекнула је у насељу Шаб на северу Багдада.

 

За напад су одговорност преузели џихадисти такозване Исламске државе, навела је америчка компанија Сајт интелиџенс груп (The Site Intelligence Group), која се бави праћењем исламистичких активнсти на интернету.

 

Како саопштило ирачко Министарство унутрашњих послова, експлозију је изазвао аутомобил-бомба у близини једног ресторана, при чему су оштећене и бројне околне продавнице.

 

Одговорност за нападе преузела је Исламска држава, а место прве експлозије обишао је и ирачки премијер Хајдер ал-Абади.

 

Џихадисти су на свом сајту објавили поруку у којој наводе да су мета напада били шиити и да «походи муџахедина против тих отпадника неће престати».

 

Напади су уследили недељу дана пошто су ирачке снаге прогласиле да је ослобођен град Фалуџа, који је био под контролом Исламске државе.

 

Ирачка војска ослободила је током прошле године већи део области под контролом џихадиста, међу којима и градове Рамади, Хит и Хутбу у провинцији Анбар, западно од Багдада.

 

Исламска држава последњих месеци појачала је нападе на цивиле у насељеним областима далеко од линије фронта, а под њеном контролом и даље је град Мосул и већи део територије на северу и западу Ирака, као и у суседној Сирији.

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;