Одлуком да се село Српски Бабуш преименује у Бабош одборници привремене Скупштине општине Урошевац придружили су се кампањи брисања трагова српског постојања на Косову и Метохији, оценио је директор Канцеларије за Кoсово и Метохију, Марко Ђурић.

 

84136797

 

Ђурић у писаној изјави достављеној Танјугу истакао да је тиме локална власт отворено дала подршку настојањима да се конзервирају последице етничког чишћења којем је српски народ био изложен».

 

Ђурић је упозорио да локални и покрајински органи власти на Косову и Метохији у којима већину чине Албанци до сада су углавном нечињењем били саучесници у застрашивању Срба повратника, скрнављењу гробаља и цркава, те уништавању српске имовине, али ово је, како је нагласио, «сасвим нов корак у распиривању антисрпске хистерије на Косову и Метохији».

 

«Албански одборници у Урошевцу су послали јасну поруку да им не сметају само Срби, већ и сам помен српског, и то је ништа друго него политичка манифестација шовинизма и најотвореније мржње», сматра Марко Ђурић.

 

«Српски народ жели окончање периода мржње и сукоба и отпочињања ере сарадње, нормализације односа и мирног решавања несугласица у региону, али за такав искорак је потребна обострана воља, због чега очекујемо од Приштине да утиче на то да ова одлука буде преиначена», рекао је Ђурић.

 

 

Албански одборници привремене Скупштине општине Урошевац су у суботу донели одлуку да се село Српски Бабуш преименује у Бабош.

 

 

 

Тагови: ; ;