Русија представља опасност за Североатлантски пакт, изјавио је за данашњи број Велтам Зонтага Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, пише Дојче веле.

 

New NATO Secretary General Jens Stoltenberg of Norway addresses a news conference at the Alliance headquarters in Brussels October 1, 2014. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: MILITARY POLITICS)

 

«Самит НАТО-а у Варшави одржава се у одлучујућем моменту за нашу безбедност»- рекао је Столтенберг. Према његовим речима НАТО се сусреће са «непредвидивим проблемима» међу којима је и Русија која је спремна да примени силу ради промене граница.Међутим, додао је Столтенберг НАТО не жели конфронтацију са Русијом. «Хладни рат» је историја и тако треба и да остане.

 

 

Од осталих опасности, тврди Столтенберг највеће су нестабилност на Средњем и Блиском Истоку као и у Северној Африци,, што доводи до последица у виду тероризма и масовних миграција.

 

На самиту НАТО-а који ће бити одржан у Варшави 8-9 јула планира се доношење одлуке о размештању снага за брзу интервенцију у Пољској, Летонији, Литванији и Естонији. Ове снаге биле би састављене од 4 батаљона састављена од војника из САД, Велике Британије, Немачке и Канаде. Након тога, за 13 јул је у Бриселу заказан састанак НАТО-Русија на коме ће се разматрати питања безбедности као и летови над Балтиком.

Тагови: ; ;