Чечен осумњичен да је организатор терористичког акта на истанбулском аеродрому Ахмед Чатајев у Русији је на потерници због тероризма, али је у Аустрији добио статус избеглице, што му је помогло да у више наврата избегне изручење Русији, јавља Спутњик.

56_main

 

Шеф спољнополитичког комитета руске Думе Алексеј Пушков рекао је да је Русија упозоравала Турску на Чатајева, баш као што је својевремено слала информације америчком ФБИ о браћи Царнајев, који су извршили терористички напад на Бостонском маратону.

 

 „Говорили смо ФБИ за браћу Царнајев. Тражили смо изручење терористе Чатајева. Нису нам га дали. И ево, он је дигао у ваздух Истанбул. Па ко је одговоран“, упитао је Пушков.

Национални антитерористички комитет Русије га је још у лето 2015. означио као руководиоца мреже за врбовање грађана Русије у ДАЕШ, а у јануару ове године упозорио да он можда спрема серију терористичких аката у Европи и Русији. Према речима заменика руског Истражног комитета Андреја Пржездомског, Чатајеву је у ДАЕШ-у била додељена водећа улога у обуци екстремиста за извођење терористичких напада у Русији и Западној Европи. Био је и командант јединице састављене од људи пореклом са Северног Кавказа.

Међутим, упркос осведоченој терористичкој прошлости и чињеници да је за њим била расписана потерница у Русији, Чатајев се 13 година мирно кретао светом захваљујући статусу избеглице који му је дала Аустрија.

 

Исламским екстремистима прикључио се у време Другог чеченског рата 1999-2000. где је изгубио руку, због чега је добио надимак „једноруки Ахмед“. Касније се сматрао представником Доку Умарова, некад „терористе број 1“ у Русији и у Западној Европи. На потерници у Русији је од 2003. због регрутовања људи у терористичке групације.

 

Међутим, исте године добио је азил у Аустрији. Тврдио је да је руку изгубио након што је тешко мучен у руском затвору и да га прогоне руске власти. Привођен је у Шведској 2008. у Трелеборгу када је полиција у његовом возилу пронашла калашњикове, експлозив и муницију, због чега је провео у тамошњем затвору око годину дана.

 

Потом је 2010. ухапшен у Украјини, када је на његовом мобином телефону пронађено упутство за извођење експлозије и фотографије људи који су у њој погинули. Русија је тражила његово изручење због веза са тероризмом, али је Европски суд за људска права наложио Украјини да га не изручи, док је Амнести интернешенел позвао украјинске власти да га не предају јер би у Русији „могао бити суочен са неправедним суђењем и био у опасности да буде мучен и малтретиран“.

 

Према речима полицијског званичника Веденског рејона, одакле је пореклом Чатајев, он је из Украјине отишао у Грузију, где је живео и чије је држављанство добио. Он је радио као грузијски обавештајац у време Михаила Сакашвилија, рекао је секретар уа одбрану и безбедност Иракле Сесиашвили.

 

Подсетимо, 28 јуна на аеродрому у Истамбулу одјекнуле су три експлозије. Том приликом 44 људи је погинуло а рањено је више од 230.

 

Тагови: ; ; ;