Руска делегација напустила је седницу Парламентарне скупштине ОЕБС-а јер сматра пристрасаним нацрт резолуције о Криму коју је предложила Украјина, рекао је шеф руске делегације у ОЕБС-у и посланик Државне думе Русије Николај Коваљов.

 

e33a0318c43864a7573152955f222943__1440x

 

Данас је стални комитет ПАСЕ размотрио нацрт резолуције „о кршењу људских права и основних слобода на Криму и кршењу права кримско-татарског становништва“, коју је поднела Украјина.

 

„Ми смо изашли, саопштили да је документ апсолутно необјективан, тенденциозан, да има очигледан антируски карактер, због чега не може бити поправљен“, рекао је Коваљов новинарима.

 

 

Како је рекао шеф делегације, положај руске стране подржала је француска делегација која је рекла да су недавно на Криму били представници Савета Европе.

 

Ковалев је посебно критиковао тезу резолуције која гласи да на Крим не пуштају посматраче и рекао да по овом питању француска страна подржава руску.

 

«Ништа слично се није десило, рекли смо: изволите, дођите. А наступ Француза је био исти такав: пре него што усвојите ову резолуцију, неопходно је да одете на лице места, да видите и извучете сами закључке. С обзиром на антируско расположење у целом одбору резолуција је стављена на разматрање на пленарној седници, која ће се сутра одржати», — изјавио је шеф руске делегације.

 

 

Седница Парламентарне скупштине ОЕБС-а одржава се у Тбилисију од 1. до 5. јула.

 

 

 

Тагови: ; ; ;