Иако се Америка у светској медијској машинерији најчешће представља као земља слободе, а њени житељи у свакој погодној ситуацији користе фразу „Ово је слободна земља“, појединачни случајеви који тешко нађу простора у медијима показују другачије, па чак дијаметрално супротне примере.

 

amerika-640x401

 

Трка за председничку фотељу у Америци свакодневно открива лажи којима је преплављена јавна сцена ове земље, где се неретко крше и она основна људска права, укључујући и слободу говора.

 

Један такав пример показао је и брутално опхођење полиције према демонстрантима, који су протестовали у меморијалном здању „Томас Џеферсон“. Случај се одиграо 2012. године, а јавности је предочен након објављивања снимка на Јутјуб каналу.

 

Окупљени у здању су овом приликом протестовали против одлуке федералног судије да забрани плесање као вид протеста у меморијалним објектима, прогласивши га „нелегалним и недозвољеним понашањем“.

 

Видео „Овако изгледа плес у полицијској држави“ открива бруталност полиције која је спречила окупљене протестанте да плешу, а ситуација је даље измакла контроли када је окружни судија Џон Бејтс након инцидента одлучио да су играчи учествовали у незаконитом акту.

 

Судија је током изрицања пресуде истакао: „Забрана демонстрација је разуман начин да се осигура мирно и контемплативно расположење у меморијалном здању.“

 

Због ових и небројених сличних случајева, посебно у светлу последњих демонстрација широм ове земље, мит о Америци као земљи слободе полако ће нестајати, опстајући тек у специјално инструисаним медијима.

 

ин4с

 

 

Тагови: