Ако земља жели да се повуче из ЕУ, тај пут је тежак али и прилично јасан, као што је то открила и Британија.

 

Али, шта је са другим клубом западних земаља, са НАТО?

 

20160211_160211-ngc

 

Дипломате у седишту војне алијансе у близини бриселског аеродрома су у последње време покренуле ово хипотетичко питање, у светлу одлуке Уједињеног Краљевства да напусти ЕУ. Они су такође разговарали о могућности да НАТО избаци неког савезника који би, на пример, прихватио диктаторски режим или се прикључио непријатељу, пише Politico.

 

По првом сценарију, излаз је једноставан. Према ставу НАТО, земља мора да обавести алијансу о својој намери да је напусти годину дана унапред. Протокол диктира да земља мора да обавести САД да жели да одустане.

 

«Ако желите да се повучете, можете то да урадите. На основу члана 13 оснивачке повеље НАТО, постоји могућност да савезник престане да буде чланица алијансе», рекао је један званичник НАТО.

 

Члан 13, који није модификован од стварања алијансе 1949 године, каже да земља-чланица може да напусти савез «након што је 20 година била члан алијансе». Та клаузула је убачена из бојазни да би комунисти једног дана могли да преузму власт у земљама попут Италије и Француске и да покушавају да изађу из НАТО. Дванаест од 28 савезника се придружило алијанси пре мање од 20 година.

 

Компликованије је питање како избацити савезника против његове воље, јер не постоји ништа у споразуму НАТО што би предвидело такав сценарио.

 

«Питање протеривање савезника је потпуно хипотетичко и ствар је две стране у уговору да се договоре око тога», рекао је један званичник НАТО, додајући да ће тај савез радије задржати своје чланове, чак и оне проблематичне, него их имати за непријатеље».

 

За разлику од неких других блокова, чланство у овом војном савезу ће вероватно да расте, не да се смањује, јер је НАТО популарнији од ЕУ, наводи се у извештају Pew Research Center од прошлог месеца. У десет европских земаља, 59% њих има позитиван став према НАТО, а 30% неповољан. На питање о њиховом ставу о ЕУ, 51% је имало позитиван став и 47% негативан.

 

Постоје три разлога због којих ни једна земља није никада напустила савез, каже Џонатан Ејал, директор одељења за безбедност и одбрану.

 

«Прво, током хладног рата је континент подељен и средњи пут неутралности је јако тешко постићи. Друго, Алијанса специјализована за област одбране и не постоји алтернатива за њу. Треће, пошто је НАТО и даље основна структура САД у Европи, ако оставите НАТО, оставили сте и САД», рекао је Џонатан.

 

Ката

Тагови: ; ;