„Европа се спрема да саму себе одведе у други план. У свету у којем такт ударају велике државе попут САД, Кине и Русије, ЕУ у свом садашњем стању брзо губи утицај. ЕУ не губи само позиције у светској трговини већ и на војном плану остаје претерано слаба и зависна од САД”, пише колумниста немачког недељника Хенрик Милер.

 

brexit-3

 

„Европа се следила у грчу после Brexit. Британски референдум је унео несигурност у душе лидера са обе стране Ла Манша. То што су Британци окренули леђа ЕУ, враћа Европу на ниво малих држава”.

 

Der Spiegel пише да су најважнија питања за целу ЕУ почеле да разматрају саме земље-чланице. За пример наводи да је немачка позвала националне Парламенте држава чланица да ратификују трговински споразум CETA са Канадом иако је спољна трговина у надлежности Брисела.

 

Der Spiegel наглашава да после Brexit и економске санкције губе снагу као инструмент спољне политике јер Лондон, главни финансијски центар ЕУ, више неће бити у њеном саставу.

 

„ЕУ сада више није у стању ни да испуни обећања дата Украјини. Уосталом, Холандија је на референдуму одбацила споразум о асоцијацији са том земљом”, пише он.

 

„Садашња „парализа” ЕУ у себи садржи претњу њеног урушавања”, упозорава Der Spiegel на крају.

 

Ката

Тагови: ;