Командант јединица ПВО руских Копнених снага – генерл-потпуковник Александар Леонов – изјавио је да његова земља „ради на средствима заштите од хиперсоничног оружја”.

 

5778163e6d94d_1467487806

 

„У перспективи ћемо морати да се носимо са хиперсоничним оружјем попут „лебдећих” бојевих глава и хиперсоничних борбених летелица. Већ радимо на средствима за борбу са њима”.

 

Леонов је нагласио да сада хиперсоничне претње долазе и од интерконтиненталних и ракета средњег домета.

 

Истовремено је директор познатог руског војног концерна РТИ – Сергеј Боев – открио да његова земља на својим поморским границама повећава број радара и радиолокатора способних да „гледају иза хоризонта”.

 

Додао је да ће током наредне године на Арктику бити постављене радарске станице „Подсолнух” („Сунцокрет”). Са амбицијом да се затвори простор за нападе на Русију из Северног леденог океана и преко Северног пола.

 

Истовремено ће неколико таквих радара бити постављено уз јужне и западне границе Русије.

 

За разлику од скупих „захоризонтних” радарских станица, које одбијање својих таласа користе јоносферу, „Подсолнух”  своје радиоталасе, у метарском и дециметарском дијапазону, шири површином Земље, напросто их „лепи” за тло да би користио дифракцију.

 

Овакви радари су неупоредиво јефтини, постављају се за највише десет дана и опслужују их само три човека. А „виде” на растојањима до 200-500 километара.

 

Русија на борбеним положајима већ има три „Подсолнуха” – у Охотском мору, Јапанском мору и Каспијском мору. Ови радари могу да истовремено прате 300 циљева на води и 100 у ваздуху.

 

Факти

Тагови: ;