Украјинска армија је од Американаца добила нове радаре за борбу против артиљерије и фронтовске ракетне системе у вредности од 335 милиона долара, каже украјинск Председник Петар Порошенко.

 

Vladimir-Gorbulin

 

Украјинци су и прошле године од САД добили два радара, а спремају се и за нову испоруку. Упркос свему, директор украјинског Националног института за стратешке студије и Порошенков саветник Владимир Горбулин није оптимиста. Он сматра да постоји велика вероватноћа да ће доћи до отвореног рата са Русијом.

 

„Садашње затишје крије у себи макроопасност. У току је само смена парадигме тог дугорочног конфликта. Имам, заправо, узнемирујућ осећај да је ово затишје пред буру, поготово с обзиром на активности Русије у Луганској и Доњецкој Републици и на Криму. Зато је перспектива великих ратних сукоба све видљивија на хоризонту”, каже Горбулин.

 

„Русија формира три нове дивизије. Две у свом Западном војном округу, а једну у Јужном. А свака дивизија подразумева око 10 000 људи по оружјем. Осим тога, Москва јача и своју војну групацију на Криму. Све то гомилање трупа и технике не може трајати бесконачно. А у случају реалне војне агресије Русије, наше шансе да се одржимо су минималне”.

 

„Зато је наш главни задатак да радимо на томе да до рата не дође”, уверен је Горбулин.

 

Ката

Тагови: ;