Украјинска армија је од Американаца добила нове радаре за борбу против артиљерије и фронтовске ракетне системе у вредности од 335 милиона долара, каже украјинск Председник Петар Порошенко.

 

Vladimir-Gorbulin

 

Украјинци су и прошле године од САД добили два радара, а спремају се и за нову испоруку. Упркос свему, директор украјинског Националног института за стратешке студије и Порошенков саветник Владимир Горбулин није оптимиста. Он сматра да постоји велика вероватноћа да ће доћи до отвореног рата са Русијом.

 

„Садашње затишје крије у себи макроопасност. У току је само смена парадигме тог дугорочног конфликта. Имам, заправо, узнемирујућ осећај да је ово затишје пред буру, поготово с обзиром на активности Русије у Луганској и Доњецкој Републици и на Криму. Зато је перспектива великих ратних сукоба све видљивија на хоризонту”, каже Горбулин.

 

„Русија формира три нове дивизије. Две у свом Западном војном округу, а једну у Јужном. А свака дивизија подразумева око 10 000 људи по оружјем. Осим тога, Москва јача и своју војну групацију на Криму. Све то гомилање трупа и технике не може трајати бесконачно. А у случају реалне војне агресије Русије, наше шансе да се одржимо су минималне”.

 

„Зато је наш главни задатак да радимо на томе да до рата не дође”, уверен је Горбулин.

 

Ката