Хашки трибунал одбио је захтев одбране Ратка Младића да поступак против њега буде обустављен због сумњи у могућу пристрасност.

 

ratko-mladic-1

 

 

 

Веће којим председава судија Алфонс Ори одбило је наводе Младићевих адвоката да правници који су радили на пресуди Радовану Караџићу требају бити искључени јер су већ донели одређене закључке о доказима.

 

«Веће налази да иако правници помажу судијама у овом случају у правној припреми предмета, писања нацрта и чак комуникације са странкама, та помоћ никада не утиче на моћ судија да независно доносе своје одлуке», стоји у одлуци.

 

Ори је навео и да не постоје сметње да судије раде у различитим предметима који се тичу сличних или истих дела. «Због свега наведеног, Веће налази да пресумпција независности судија у овом предмету није доведена у питање зато што су неки од њихових сарадника радили у предмету Караџић, где су донесени неки чињенични закључци у вези с оптуженим Младићем. Веће налази да, стога, нису нарушена права оптуженог на поштено суђење и одбија захтев за поништење поступка», наводи се у одлуци.

 

Младићева одбрана је 19. маја затражила гаранцију да ће имати поштено суђење или поништење поступка због сумњи у могућу пристрасност. Хашки тужиоци су почетком овог месеца тражили да се овај захтев одбране одбаци као неоснован.

 

 

РТРС

Тагови: ;