Председник Француске Франсоа Оланд поручио је по завршетку Самита о Западном Балкану, чији је домаћин био Париз, да се процес ширења ЕУ наставља.

оланд

 

Оланд је, како јавља извештач Танјуга, на конференцији за штампу истакао да су била оправдана питања земаља Западног Балкана како ствари стоје у вези процеса ширења ЕУ после референдума у Великој Британији и како ће то утицати на те државе.

 

Било је битно нагласити да одлука Велике Британије ни на који начин неће утицати на ангажовање ЕУ према балканским земљама, у складу са условима који су пред њих постављене. Било је потребно то нагласити јер смо дали реч“, подвукао је Оланд.

 

Он је истакао да је ЕУ мировни пројекат, а да су све земље региона искусиле грађански рат и шта су национализам и екстремизам, па знају да цене мир.

 

Да би се ишло даље у европском процесу, како је додао, неопходно је применити реформе, а оне морају учврстити владавину права, поспешити борбу против криминала и ојачати сарадњу међу земљама региона.

 

Неопходно је да се реше и питања која су тако дубоко поделила те државе, нагласио је Оланд додајући да само под тим условима може бити напретка.

 

Говорећи о Регионалној канцеларији за младе, о чијем успостављању је потписан споразум у Паризу, он је објаснио да је одлучено да се искористи пример младих из Немачке и Француске који су пре пет деценија одлучили да раде на сарадњи и приближавању.

 

„Мислили смо да та организација, прилагођена ситуацији на Балкану, може донети добре резултате. Француско-немачка канцеларија за младе је омогућила сарадњу на културном нивоу, реализацију заједничких пројеката, а то ће исто бити функција на Балкану“, нагласио је Оланд.

 

Он је рекао да је разговарано и о конкретним иницијативама које обухватају пројекте енергетике и транспорта, који ће допринети даљем развоју економских односа у региону.

 

Према његовим речима 450 милиона евра биће инвестирано у те пројекте, а једна трећина средстава биће обезбеђена из европског фонда.

 

 

Тагови: ; ;