Фестивал класичне руске музике „Бољшој” одржаће се од 15. до 17. јула на Мећавнику, у продукцији Раста интернатионал и уз подршку компаније Гаспромњефт.

 

Кустурица
Фото: Танјуг

 

 

У току три дана у Дрвенграду такмичиће се велики број младих за награду „Златна матрјошка”, а наступиће и велика и значајна имена из сфере класичне музике, најавили су данас на конференцији за медије оснивач фестивала Емир Кустурица, Сања Лубардић из Гаспромњефта и селектор такмичарског програма Дејан Спаравало.

 

«У свету се данас све заснива на квантитету, а ми инсистирамо на квалитету,» рекао је Кустурица.

 

 

Он каже да се већи део живота данас не одвија у реалности, него у фикцији и потпуно је свеједно да ли ће на једном тргу бити 300.000 људи или ће их бити 300, јер после тога, све то долази у руке седме силе чији рад се преноси друштвеним мрежама.

 

Представљајући новинарима овогодишњи „Бољшкој” фестивал, на који се за такмичење пријавило око 140 младих, од 13 до 25 година из музичких школа и академија Србије, Републике Српске и Русије, Кустурица каже да ти млади не представљају „крдо које треба да се увећава, већ селекцију оних који су најбољи и који увећавају своју могућност да постану најбољи на свету.

 

Ко су ти најбољи млади, одлучиваће жири: декан Факултета музичких уметности у Београду Љиљана Несторовска, професор Зоран Комадина и пијаниста Јуриј Розум, који је прошле године отворио фестивал у Дрвенграду.

 

Ове године у ревијалном делу наступиће јерменски виолончелиста Нарек Хакназаријан у пратњи симфонијског оркестра Бољшкој, тенор Зоран Тодоровић и млади виолиниста Немања Радуловић уз ансамбл Double Sense.

 

Радуловић ће, као и остали афирмисани гости, са такмичарима фестивала одржати и мајсторске радионице, које представљају новину фестивала.

 

Према речима Сање Лубардић из Гаспромњефта, идеја коју та компанија већ годинама подржава је да се омогући платформа за дијалог младих талентованих људи у сфери музике, да на једном месту могу да упознају музичке учитеље, да размене искуства, да усавршавају своје музичке вештине.

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ;