На састанку Радне групе за проширење и преговоре о приступању, после више од три месеца противљења, Хрватска је званично дала сагласност на нацрт заједничке европске преговарачке позиције за поглавље 23 у преговорима са Србијом.

poglavlje 23

Састанак Радне групе Европског савета је завршен, а званична информација о постојању консензуса за отварање поглавља 23 у преговорима са Србијом требало би да буде објављена данас после подне око 17 часова, јавља дописник РТС-а.

 

До онда траје такозвани «поступак ћутње» по чијем истеку се потврђује пуна сагласност – то значи да ако до вечерас нико не стави било какву примедбу, аутоматски се усваја преговарачка позиција свих 28 чланица ЕУ, преноси Бета.

 

То практично отвара врата за отварање поглавља 23 и 24 у јулу.

 

Договор који је постигла Радна група требало би да у четвртак буде потврђена и на нивоу амбасадора земаља чланица, али би у том случају то била само формалност и одлука би била усвојена без расправе.

 

Тиме је формализована одлука на политичком нивоу да поглавља 23 и 24 буду отворена у јулу, а која је саопштена јуче на Самиту земаља ЕУ и Западног Балкана у Паризу.

 

Према најавама, Словачка као председавајућа Европске уније заказаће Међувладину конференцију за 19. јул у Бриселу.

 

 

РТС

 

Тагови: ; ; ;