Председавајући Председништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао је да је проблематизовање резултата пописа становништва исфорсирано и да се тиме креира непотребан проблем, те поручио да неће пристати на захтев Републике Српске да одлука о томе буде поништена.

 

изетбеговић

 

«Евидентно је да неслагање постоје, али се надам да неће ескалирати у кризу. Статистика је ствар струке, а не пијаца на којем се политичари могу ценкати», нагласио је Изетбеговић.

 

Додао је да је БиХ имала рок, који је поставила ЕУ, као и законски оквир унутар којег је надлежна институција донела одлуку.

 

«Постоје законски механизми којима се та одлука може евентуално оспорити. Међутим, једнострано одбијање пописа зато што се неко не слаже с бројевима и процентима је крајње неозбиљан приступ», истакао је Изетбеговић.

 

 

Поручио је да неће подржати захтев РС да буде поништена одлука о попису и продужен рок за објаву резултата.

 

«Надам се да ће се власти РС суздржати од једностраних потеза и реаговати разумно», истакао је Изетбеговић у интервјуу за бањалучки Глас Српске.

 

 

На питање да ли је стварни циљ убрајања 196.000 људи који годинама живе у иностранству у стално становништво био да Бошњака буде више од 50 одсто у БиХ, Изетбеговић је одговорио да циљ Бошњака није био постизање натполовичне већине у БиХ.

 

«Циљ је био да не допустимо да будемо избрисани као народ у РС и сведени на мањину прво војним, а затим мирнодопским методима. То је најлегитимнији могући циљ, за који би Срби требало да имају разумевање, јер су кроз своју историју били више пута изложени насиљу и прогонима», закључио је Изетбеговић.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;