Решења самита НАТО, који ће се одржати у Варшави 8-9 јула, неће бити у супротности са ранијим споразумима између Алијансе и Русије, јавља ТАСС позивајући се на пољски лист «Газета Виборча».

 

1058738775

 

Ионако су све кључне одлуке већ донете и на самиту ће само бити потврђене.

 

«Алијанса у Пољској и балтичким земљама размешта по једну бригаду — четири батаљона од по 1000 војника. У Пољску ће доћи Американци, у Литванију Немци, у Естонију Британци, а у Летонију Канађани. Свака група ће бити мултинационална», пише лист.

 

«То не значи да ће се на територији Пољске поставити сталне базе или да ће се реализовати жеља Председника Андреја Дуде да се откаже оснивачки акт Русија-НАТО из 1997 године, који садржи одредбу о нераспоређивању значајних снага алијансе на територији нових чланица», наводи лист.

 

«Одлуке на НАТО самиту у Варшави ни за милиметар неће ићи изван оквира споразума алијансе са Руском Федерацијом. Израз «ротационо присуство» значи да снаге НАТО неће бити распоређене на трајној основи и неће их бити у значајном броју. Америчка дипломатија је успела да сломије немачко противљење размештању било каквих снага НАТО на истоку због страха да то може погоршати односе са Русијом», пише Газета Виборча.

 

«Одлуке донесене у Варшави ће подразумевати геостратешке промене. Нове јединице НАТО на источном крилу не могу зауставити Русију, али сваки напад на неку од њих ће бити напад на целу Алијансу», пишу новине.

 

Ката

Тагови: ; ;