Руски инспектори бораве у Црној Гори да би утврдили активности црногорске војске, пише РИА Новости.

 

ru cg

 

«Руски тим инспектора планира да спроведе инспекцију дефинисаних области на територији Црне Горе», рекао је директор руског Центра за смањење нуклеарне опасности Сергеј Рижков.

 

Инспектори бораве у Црној Гори од јуче до четвртка, 7. јула.

 

Рижков је навео да ће инспекцијом бити утврђен опсег војних активности у области од око 15.000 километара квадратних или потврдити њихово одсуство. Укупна територија Црне Горе је 13.800 километара квадратних.

 

Рижков је додао да ће руски инспектори посјетити терене за обуку и одлагалишта отпада, добиће брифинге о војним активностима и информације о формацијама и војним јединицама оружаних снага Црне Горе у тој области.

 

Рижков је појаснио да инспектори у Црну Гору долазе као чланица Организације за европску безбедност и сарадњу /ОЕБС/, а Бечки документ из 2011. предвиђа размену информација о оружаним снагама, плановима одбране и војним буџетима.

 

Чланице ОЕБС-а обавештавају једна другу о одређеним врстама војних активности, позивају посматраче и врше инспекције.

 

Односи званичне Москве и Подгорице погоршани су због одлуке Црне Горе да приступи НАТО-у и придруживања санкцијама Европске уније. Русија је узвратила контрамерама, уводећи забрану одређених пољопривредних производа из Црне Горе.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;