Последња добитница Нобелова награде за књижевност Белорускиња Светлана Алексијевич је оптужила Украјинце да су њихови очеви и дедови, заједно са Немцима, криви за холокауст.

 

svetlana.jpg.688x388_q85_crop_upscale

 

„Припадници казнених јединица, које су деловале на територији Белорусије, су сви били из Украјине. А и у Литванији и у Летонији су домаћи уништили доста Јевреја пре него што су Немци стигли. Тако је било и у самој Украјини“, рекла је Светлана.

 

„Сносе ли људи који данас живе у Летонији одговорност за оно што су чинили њихови родитељи? У неком вишем смислу сносе! Један пољски новинар, мој познаник, описао је шта су Пољаци радили Јеврејима. Пољци су се према Јеврејима односили горе од свих. Њихови ксензи су директно у проповедима изговарали: „Убијајте Јевреје!“

 

Неки сматрају да је Алексијевич у неку руку за холокауст оптужила све Пољаке, али је пољска дипломатија на ово прилично суздржано одреаговала, упозоривши да Светлана Алексијевич своју оптужбу није поткрепила доказима и да је сама оптужба у највећој могућој мери неправедна.

 

У украјинским медијима су се појавили наслови „Алексијевич оптужила Украјинце да су учествовали у холокаусту“, али Украјинци немају могућност да то и негирају, с обзиром да су сарађивали са Немцима у зверствима почињеним на територији Белорусије.

 

Ката

Тагови: ; ; ;