„Викиликс“ је објавио архиву од 1.258 мејлова бивше државне секретарке САД Хилари Клинтон у вези са ратом у Ираку, објавио је вашингтонски политички лист „Хил“.

 

vikiliks

 

 

Прошлог месеца, оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж рекао је британској телевизији Ај-Ти-Ви да је сајт прикупио довољно доказа за ФБИ да оптужи Клинтонову, пише „Хил“.

 

„Могла би се подићи оптужница, али док је Лорета Линч на челу Министарства правде Сједињених Америчких Држава, она неће оптужити Хилари Клинтон“, рекао је Асанж.

 

Ипак, Асанж је инсистирао да је прикупљени материјал довољан за подизање оптужнице.

 

„Викиликс“ је прикупио колекцију приватних мејлова Хилари Клинтон о рату у Ираку са њеног приватног сервера, захваљујући „Чилкотовом извештају“ из британске јавне истраге о улози Велике Британије у катастрофалном рату покренутом 2003. године за који критичари кажу да је разорио Блиски исток.

 

Део мејлова поклапа се са мејловима које је Стејт департмент објавио у фебруару захваљујући Закону о слободи информисања.

 

Клинтонова се суочава са претњом подизања оптужнице ФБИ због тога што је користила приватни мејл и сервер за време док је била државна секретарка од 2009. до 2013. године. Осим што је државне тајне изложила ризику, Клинтонова је критикована због тога што је употребом приватног сервера покушала да сакрије тајне „Фондације Клинтон“ од владиних званичника и јавности.

 

„Фондација Клинтон“ је у више наврата оптужена да је радила у интересу странаца.

 

Након што је Стејт департмент објавио мејлове Хилари Клинтон у фебруару, „Викиликс“ је претражио архиву од више од 50.000 страница докумената који обухватају преписку бивше државне секретарке од 2010. до 2014. године.

 

У штабу фаворита Демократске странке за председника САД истрагу ФБИ доживљавају као могући Дамоклов мач изнад њене главе уочи конвенције демократа која ће бити одржана крајем месеца. Истовремено, републикански противкандидат Доналд Трамп стално понавља да ће је стрпати у затвор због скандала са мејловима.

 

Током викенда, ФБИ је саслушавао Клинтонову скоро четири сата у оквиру истраге, неколико дана након што је бивши председник Бил Клинтон одржао тајни састанак са правобраниоцем Лоретом Линч, одговорном за истрагу о скандалу.

 

Хилари Клинтон је изјавила да получасовни састанак њеног мужа са Линчовом није повезан са истрагом о мејловима.

 

 

ин4с

Тагови: ; ; ;