Турско руководство одлучило се за нормализацију односа из више разлога, али главни је критика Запада да Анкара све више тоне у диктатуру и ауторитарни режим, изјавио је за Спутњик турски политиколог Фатих Озбај.

 

1106488826

 

Озбај коментарише све бржи процес нормализације односа Труске и Русије. Анализирајући зашто се турско руководство сада одлучило на овакав корак, Озбај каже да је за то најпре одговорна критика Запада да је Анкара у ауторитарном понашању режима, али и све озбиљнији економски проблеми.

 

Према мишљењу Озбаја, активирање дијалога са Русијом, турска Влада ће представити као један од кључних фактора успешног вођења спољне политике Турске, где Русија и Израел играју посебно важне улоге, преноси Спутњик.

 

Озбај наглашава да је Русија увек на Турску гледала као на земљу која игра посебно важну улогу из перспективе геополитике.

 

„Турска има статус партнера у дијалогу у оквиру Шангајске организације за сарадњу. Чини ми се да иза писма извињења стоје и процеси који се одвијају у црноморском и медитеранском басену. Не би се смело заборавити да НАТО одржава у Црном мору велике војне вежбе. Чак је и Украјина изјавила да је спремна да отвори своја врата за НАТО. Стога ни Русија није имала разлога да руши све мостове у односу са Турском“, закључује Озбај.

 

Озбај закључује да су оштре критике упућене на адресу званичне Анкаре поводом све чешћих нарушавања људских права и ауторитарних тенденција врха руководства земље, натерали Ердогана на промену курса.

 

Такође, овде су битну улогу одиграли и озбиљни економски проблеми са којима се суочила држава. Стога је, према мишљењу Озбаја, Анкара решила да значајно промени курс и покрене стабилизацију односа са Русијом.

 

Ката

Тагови: ; ;