Ускок је покренуо истрагу против двојице хрватских држављана за које сумња да су примили, односно дали мито у случају ремонта хрватских војних авиона МИГ.

 

мигови хрватски

 

Тужилаштво које је информацију о покретању истраге у уторак увече објавило на својој интернет страници није навело имена осумњичених, али се незванично сазнаје да је реч о начелнику Одјела одржавања и ремонта Зракопловно-техничког завода Јосипу Човићу и представнику украјинске фирме за ремонт Ивици Јосиповићу.

 

Ускок сумња је први окривњени од 12. децембра 2011. до краја фебруара 2016. године, «као начелник Одјела одржавања и ремонта Зракопловно-техничког завода, Заповједништва за логистику МОРХ-а те као водитељ Одјела за зракопловно-техничке стандарде Самосталне службе за војни зрачни промет МОРХ-а и као стручна особа члан техничког Повјеренства МОРХ-а задужен за утврђивање техничке способности извршења ремонта борбених авиона МиГ-21 у ремонтним заводима потенцијалних извршитеља, Повјеренства МОРХ-а за анализу изводивости и исплативости ремонта те Повјеренства МОРХ-а за стручно-техничку потпору поступку ремонта», од заступника двеју страних фирми у више наврата тражио мито.

 

Заузврат је наводно понудио да ће као члан поверенстава, без обзира на стварну техничку способност за обављање ремонта авиона, осигурати позитивно мишљење и предност у ремонту и набавци авиона МиГ-21 «оном потенцијалном извршитељу који пристане исплатити му затражени новчани износ». Тужилаштво тврди да заступници једне, наводно румунске фирме, нису прихватили његов захтев, док му је представник украјинске фирме обећао исплату «уколико друштву чији је заступник осигура добивање и извршење наведеног посла».

 

«Након што је наведени посао реализиран, први. окривљени је од другог. окривљеног у два наврата тијеком сијечња (јануара) и вељаче (фебруара) 2016. године преузео обећану новчану награду», навео је Ускок који с војном полицијом и специјалним полицијским одјелом за сузбијање корупције о организираног криминалитета (ПНУСКОК) наставља спровођење криминалистичког истраживања у овом случају.

 

Ускок је још у марту потврдио да спроводи криминалистичку истрагу ремонта и набавке борбених авиона МиГ-21, а министар обране Јосип Буљевић тада је изјавио да су сва сазнања до којих су о наводно спорном ремонту МИГ-ова дошли Војно-обавјештајна служба и Војна полиција предати Државном одвјетништву.

 

Истовремено медији су тврдили како су, након што је ХРЗ-у у јулу 2015. из Украјине предато дванаест ремонтираних МиГ-ова, само три борбена авиона у функцији, док их је пет повучено из употребе. Писали су и да су на зракопловима које је Хрватска примила од Украјине «прекуцани» серијски бројеви, који не одговарају документацији авиона ни бројевима који су наведени у уговору о ремонту, као и да уграђени делови авиона не одговарају пратећој документацији.

 

 

Н1

Тагови: ; ; ; ; ;