У Приштини би могли већ следеће недеље да започну претрагу локације надомак храма Христа Спаса у центру Приштине за коју, како наводе, сумњају да је «масовна гробница», сазнају «Новости». Храм Христа Спаса већ дуго је «на мети» Приштине, која води кампању да се он сруши.

 

Храм Христа Спаса, Приштина

 

 

Према нашим информацијама, као аргумент да се започне прекопавање порте ове српске светиње су изјаве трију сведока који су, с приличне удаљености, из правца Ректората, који се налази у близини Храма, наводно «током рата видели багер да копа током ноћи».

 

Храм Христа Спаса већ дуго је «на мети» Приштине, која води кампању да се он сруши. Црква и више од четири хектара земљишта, који припадају СПЦ, налазе се у самом срцу Приштине, у кругу универзитетског комплекса. Постоје и тумачења да је намера да се двориште прекопа, део шире акције Приштине, која у последње време покушава да оспори многобројну црквену имовину, попут оне у Дечанима.

 

Без обзира на све то, званични Београд жели да избегне политизацију случаја и да ствари до краја истера на чистац, каже за «Новости» Вељко Одаловић, председник Владине комисије за нестала лица:

 

— Желимо да се све сумње, ма о којој локацији је реч, па и о овој, истраже. То је простор који је још 1991. додељен СПЦ за изградњу храма, који је довршен 1996-97, има све дозволе и уписан је у катастар. Очекујемо да се провере изјаве сведока и да се прикупе сви могући докази.

 

 

Одаловић каже да је упутио писмо Међународном комитету Црвеног крста тражећи да у све буду укључени и представници Србије, као и да се СПЦ обавести уколико буде донета одлука о претрази њихове имовине. Из Приштине је стигла информација да ће представници Комисије моћи да буду присутни уколико почну радови на локацији.

 

 

Наш саговорник подсећа на то да је протеклих година, на основу разних информација које су стизале из Приштине и тврдњи сведока, Србија проверила неколико локација за које се наводно сумњало да крију гробнице, и да се за већину испоставило да су информације биле непоуздане.

 

— То показује нашу намеру и спремност да се апсолутно све истражи до краја. У овом тренутку не треба нам дизање тензија, већ истина — поручује Одаловић, који подсећа да се још 1.665 људи с Косова и Метохије воде као нестали.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;