Републиканци су најавили истрагу у парламенту против директора америчког федералног истражног бироа (ФБИ) Џејмса Комвеја због препоруке да се против Хилари Клинтон не подигне кривична пријава због коришћења приватног сервера за слање мејлова док је била државни секретар.

 

ФБИ

 

Они наводе да је одлука директора ФБИ «контрадикторна и оставља бројна питања без одговора», те ће републиканци позвати Комвеја да сведочи пред комисијом за реформе и одбором за надзор.

 

«ФБИ мора да нам уступи сва открића везана за тај случај», рекао је портпарол републиканаца Пол Рајан за телевизију Фокс Њуз. Он је нагласио да ће се Хилари Клинтон највероватније кандидовати за председницу САД, те је неопходно објављивање свих чињеница.

 

 

Демократе су најаву републиканаца о истрази против директора ФБИ-ја назвале «политичк одлуку».

 

Они су похвалили Комвеја због, како су оценили, беспрекорног рада од тренутка када је преузео случај до тренутка обављивања закључка.

 

Препорука првог човека ФБИ-ја да нема основа за покретање кривичне пријаве против најизгледније кандидаткиње демократа за председницу САД нашла се на мети критике републиканаца.

 

Комвеј је јуче рекао да ФБИ неће препоручити подизање кривичне пријаве против Хилари Клинтон због слања мејлова са приватног сервера у време док је била државни секретар.

 

Он је казао да је истрага показала да је она «поступила крајње неопрезно у руковању осетљивим информацијама, али нема основа за подношење пријаве», а рекао је и да «ФБИ верује да ниједан озбиљан тужилац неће покретати овај случај».

 

Републиканци питају да ли то значи да је Хилари Клинтон изнад закона и затражили су од ФБИ-ја да обелодани све информације од јавног значаја везане за овај случај.

 

Рајан је од директора савезне полиције затражио да блокира приступ Хилари Клинтон поверљивим информацијама.

 

Тексашки сенатор Тед Круз изразио је озбиљну забринутост због одлуке директора ФБИ-ја, додавши да је његов интегритет доведен у питање.

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;