У Скопље је стигао немачки изасланик Јоханес Хајндл, а за неколико дана најављен је долазак америчке представнице Викторије Нуланд, што се у делу скопских медија тумачи као нови, повећани притисак на владајућу ВМРО—ДПМНЕ Николе Груевског и СДСМ-а Зорана Заева за излазак из политичке кризе.

1419846120_3

 

Стручњаци пак сматрају да је овако повећана дипломатска активност међународне заједнице на Балкану.

 

Политички аналитичар Џелал Незири каже да је ова повећана политичка активност међународне заједнице очекивана, као и да ће они сада највероватније променити став према страначким лидерима.

„Овај пут Европљани и Американци ће користити штап као дипломатски инструмент за превазилажење кризе, што би значило да ће ограничења изолација или суспензија финансијске помоћи бити главно средство за притисак на владу да се придржава Пржинског уговора“, рекао је Незири, пренео је Спутњик позивајућина македонске медије.

 

Очекује, каже, и да буде проширена „црна листа“ корумпираних политичара у Македонији.

 

Он не искључује могућност да се притисак Нуландове претвори у сасвим конкретан ултиматум.

 

„Или ће ова влада прихватити и поштовати договор из Пржина, или ће земља ући у дубље политичке и финансијске проблеме. Ово је почетак краја кризе. За мене је ово нова дипломатска активност САД и ЕУ“, рекао је Незири.

 

Македонија је дуже од годину дана у тешкој политичкој кризи, а лидери четири најутицајније политичке партије, две македонске и две партије представника Албанаца, не успевају да се договоре о примени Пржинског споразума, упркос сталном посредовању представника међународне заједнице.

Тагови: ;