Бугарски политичар из партије «Атака» Светослав Проинов позвао је председника Украјине Петра Порошенка да заустави дискриминацију Бугара у Украјини и да им да територијалну аутономију у Одеском региону. Проинов је такође истакао да Служба безбедности Украјине врши притисак на бугарску дијаспору на југоистоку због изјаве својих чланова у вези са територијалном аутономијом.

 

Бугари, Атака, Украјина

 

 

Проинов је подсетио на то да су у једном тренутку Бугари мигрирали у ову земљу да би избегли константно малтретирање од стране турских власти.

 

«Сада се Бугари заправо суочавају са узнемиравањем од стране украјинских власти, које не желе да изађу у сусрет културним и језичким потребама националних мањина у Украјини. Такође бих желео да нагласим да радници Службе безбедности нелегално врше притисак на нашу дијаспору после изјаве о територијалној аутономији», рекао је бугарски политичар.

 

 

Проинов се жали на политику «двојних стандарда» украјинских власти јер говоре о обезбеђивању аутономије кримским Татарима, због чега је потребно размотрити могућност давања такве аутономије и другим националним мањинама.

 

Проинов је заједно са другим политичким и јавним личностима из Бугарске претходно подржао стварање «Народног парламента Бесарабије» — представничког тела које брани интересе етничких заједница Одеске области, која је дом највећем броју Бугара у Украјини.

 

Бугарска дијаспора у Украјини захтева од Порошенка територијалну аутономију у Одеској и Херсонској области.

 

 

 

Тагови: ; ; ;