Односи са Русијом су за НАТО су једнако важни као 1949 године када је алијанса основана, каже амерички амбасадор при НАТО Даглас Лут.

 

Daglas-Lute-Douglas-Lute-620x350

 

„За НАТО су односи са Русијом данас једнако фунадаментално важни“, рекао је он, наступајући поводом учешћа Председника САД Барака Обаме у раду самита алијансе 8 и 9 јула у Варшави.

 

Лут је Русију назвао борбено најспособнијим суседом НАТО и најавио да ће у Варшави односима са Русијом бити посвећена вечерња сесија у петак.

 

Лут је такође изјавио да ће Алијанса градити односе са Москвом балансирајући између моћи и дијалога.

 

«Са становишта НАТО, примарни однос мора бити баланс између снаге и дијалога. Ми ћемо учинити оно што је потребно по питању снаге, али ћемо бити отворени за дијалог са Русијом јер сматрамо да тај баланс омогућава правилан и одговоран однос у односима НАТО и Русије», каже амерички амбасадор, а преносе РИА Новости.

 

С друге стране, руски војни експерт Игор Короченко, главни уредник стручног часописа „Национална одбрана“, сматра да ће скуп у Варшави бити вододелница у односима алијансе са Русијом.

 

«НАТО је већ стигао до граница Русије и не може да се даље шири. Зато ће у Варшави прогласити своје нове циљеве и задатке“, каже он.

 

„Од политике партнерства, а ми добро знамо цену тог „партнерства“, НАТО ће прећи на нову стратегију која ће подразумевати истовремено обуздавање и застрашивање Русије. Зато ће бити донете одлуке које ће се тицати нових аеродрома, војних база и складишта оружја и муниције на територији три балтичке државе и Пољске», каже он.

 

«Алијанса је примакла границама Русије средства за први муњевити удар. У Варшави ће то бити «озакоњено» и то ће бити резултат самита. То ће бити нови свет. Свет који ће НАТО називати обуздавањем и застрашивањем Русије. Другим речима, то ће бити припрема за рат. Не знамо да ли ће рата заиста бити или не, али НАТО ствара потенцијал за први удар непосредно поред граница Русије“, закључује Короченко.

 

Ката

Тагови: ; ;