Власти у Србији као и многи грађани залажу се за улазак земље у ЕУ, пише ЗДФ (Друга немачка телевизија, нем. Zweites Deutsches Fernsehen — ZDF). Међутим, све је више оних који се окрећу традиционално пријатељској Русији. Проевропско расположење опада првенствено међу младима и сеоским становништвом.

 

Не у ЕУ

 

Нектарине им буквално испадају из руку. Ово српско предузеће за прераду воћа повећало је свој извоз три пута у односу на претходне године. И једва успевају да постигну захтеве руског тржишта. Од увођења санкција ЕУ против Русије српска пољопривреда је просперирала.

 

Лазар Бојковић: „Мене занима само Русија. Тамо извозимо наше производе и то отвара радна места. Мене апсолутно не интересује хоће ли Србија ући у Европску унију или не“.

 

 

Оваква схватања све више се могу чути широм земље иако је ЕУ још увек главни трговински партнер и спонзор. Али се на то гледа другачије. Многи су изгубили поверење у ЕУ.

 

Никола Симовић: „Сматрам да се ЕУ само игра са нама. Због тога је неопходно да се окренемо Русији“.

 

Александар Јевремовић: „Док ми „сазримо“ за улазак у ЕУ, унија ће се сама распасти“.

 

 

Премијер Србије Александар Вучић представља себе као убеђеног европејца. Међутим, медији блиски властима не скривају разочарење у ЕУ. И то оставља неки утисак.

 

Јелена Милић — Центар за евроатлантске студије Београд:“ Око 70% младих у Србији не виде разлику између прописа Русије и ЕУ и мисле да ће нам Русија донети бољу стабилност. То је утицај Руске пропаганде“.

 

 

Већ више од годину дана у Србији ради руски „Радио Спутњик“ који емитује програм који је потпуно у сагласности са руском политичком линијом.

 

 

 

Тагови: ; ;