Америчке дипломате су недавно пријавиле масовно малтретирање својих запослених, иако ту оптужбу ничим нису потврдили. Све је почело такозваним нападом на представника амбасаде испред зграде амбасаде САД. Испоставило се да је он официр ЦИА и да га у ствари нико није ни пипнуо. Као доказ, постоји видео.

 

Видео баца светло на наводно пребијање америчког дипломате. У 00.30 је испоред дипломатске мисије из таксија изашао сумњив човек. У сред јуна је на глави имао плетену капу спуштену преко очију и јакну. Уз то је одбио да покаже документа. Полицајац који је чувао амбасаду га је зауставио и одбио је да га пропусти. Као одговор, добио је лакат у лице. Почела је туча, током које је човек буквално одгмизао до амбасаде, на територију САД, а стражар се повукао.

 

Испоставило се да је у питању трећи секретар амбасаде Данијел Ван Дајк, официр ЦИА који се управо вратио са обавјештајне операције и да је зато носио капу тако да ни таксиста ни полицајац испред амбасаде нису могли да га опишу.

 

После инцидента је официр безбедности рекао, још увек несвестан постојања видеа, да се Ван Дајк представио. И то је унео у извештај који је прослеђен Стејт департменту. Реакција је стигла брзо. Министарство спољних послова САД је изјавило да је реч о притиску на њихове дипломате који је без преседана.

 

Међутим, руско Министарство спољних послова је одговорило да је сражар поступио по правилима. Осим тога, и саме САД стално траже да се повећа безбедност амбасаде због претњи терориста широм света.

 

«Свако ко је икада радио у амбасадама је свестан да имамо једно правило. Улаз у амбасаду је дозвољен искључиво уз пропусницу која се предаје на контролном пункту. Органи Русије за спровођење закона су деловали савршено. На крају крајева, уместо агента ЦИА, тај маскирани човек је могао бити било ко. Могао је да буде терориста, екстремиста, бомбаш самоубица», изјавила је Марија Захарова, портпарол руског Министарства спољних послова.

 

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;