Изложбом о хрватском кардиналу Алојзију Степинцу у Европском парламенту нису прекршена правила Парламента нити су изазвани неки нереди, а «задатак је историчара да расправе уз доказе да ли је Степинац могао бити повезан с усташким режимом у Другом светском рату», оценио је Маркус Винклер, шеф кабинета председника Европског парламента Мартина Шулца у писму опозваном шефу Мисије Србије при ЕУ Душку Лопандићу.

 

Stepinac izlozba

 

Лопандић је председнику Европског парламента Мартину Шулцу пре него што је опозван пренео оштар протест српске владе због организовања изложбе о Степинцу у јуну, кога српска јавност, власти и Српска православна црква сматрају ратним злочинцем.

 

Шеф кабинета председника Европског парламента је у писму Лопандићу, у које је агенција Бета имала увид, навео да је изложбу организовала једна хрватска европосланица и да је «бивши кардинал Степинац несумњиво био хрватски националиста, али га је такође папа Јован Павле Други прогласио свецем».

 

Винклер додаје да је та изложба, «имајући у виду могућу канонизацију тог кардинала, била више усмерена на његову теологију и проповеди, него на његове политичке ставове и ставове везане за ратно раздобље».

 

Високи званичник Европског парламента указује на то да «недавна бурна историја на Западном Балкану половином 20. века и даље одржава разумљиво жива сећања, ојачана насилним распадом Југославије и етничким ратовима 1990-их година».

 

Шеф кабинета председника Европског парламента каже у писму амбасадору Лопандићу да у потпуности жели да подржи његову «закључну опаску да је од највеће важности да се иде ка помирењу и јачању добросуседских односа Србије и Хрватске, што смо видели да се то огледа у Декларацији две земље од 20. јуна с циљем да се ради на побољшању односа две земље».

 

Србија је недавно опозвала амбасадора Лопандића, управо због изложбе о Степинцу у Европском парламенту. Министарство спољних послова Србије саопштило је 22. јуна да Лопандић није обавестио Министарство, нити другу државну институцију о организовању изложбе о Алојзију Степинцу и да је реч о озбиљном пропусту.

 

Пре тога, Лопандић је у писму шефу дипломатије Ивици Дачићу оценио да је његов опозив «исхитрен» и да «драстична санкција примењена према њему не одговара степену тзв. пропуста, а још мање непостојећим последицама тог пропуста».

 

«Одговорно тврдим да су интереси Србије и српских грађана поводом организације изложбе о Алојзију Степинцу у Европском парламенту били адекватно заштићени промптним реаговањем Мисије Србије при ЕУ», навео је Лопандић у писму Ивици Дачићу.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;