Кремљ је саопштио да су Владимир Путин и Барак Обама водили телефонски разговор на тему координације дејстава две земље у Сирији и о ситуацији у Украјини.

 

Оба лидера су изразила спремност својих земаља да појачају координацију дејстава Русије и САД у Сирији у војном смислу. Уз то су указали на важност обнављања међусиријског дијалога.

 

709668

 

У Кремљу кажу да је Путин апеловао на Обаму да САД утичу на оне које подржавају у Сирији да се што пре раздвоје од Џебхат ан-Нусра и указао на неопходност тога да Кијев реализује одредбе споразума Минск-2.

 

Шеф комитета Државне Думе за одбрану адмирал Владимир Комоједов је изјавио да ће појачана координација дејстава Москве и Вашингтона у Сирији можда омогућити формирање неке заједничке штапске структуре и довести до прелома у борби против тероризма.

 

С друге стране, амерички Председник Барак Обама је апеловао на Путина да уради све што је могуће да се спречи раст непријатељстава у Донбасу, јавила је прес-служба Беле куће.

 

Према изјави Беле куће, Обама је позвао Путина да предузме све могуће мере да се спречи раст могућих сукоба на југоистоку Украјине и рекао да су обе земље дужне да поштују и спроводе споразуме из Минска.

 

Телефонски разговор између двојице лидера је одржан јуче у вечерњим сатима. Током разговора су Председници разговарали о ситуацији у Сирији и Украјини и договорили се о сарадњи у борби против терористичких организација на територији САР.

 

Ката

Тагови: ; ; ;