Председник Русије Владимир Путин потписао је пакет противтерористичких закона чији су аутори шефица Одбора за безбедност Државне думе Русије Ирина Јароваја и њен колега из Савета Федерације Виктор Озеров.

 

Putin-potpisuje

 

Закон предвиђа до 20 година затвора или доживотну робију за кривично дело „међународног тероризма“, односно за терористичке нападе изван граница Русије којима се угрожава живот грађана Русије и „миран суживот“ земаља и народа, као и за претњу таквим нападима.

 

Према новом закону, онај ко се бави финансирањем екстремистичких и терористичких активности биће осуђен на до десет година затвора и новчану казну, док ће онај ко позива на извршење терористичког напада или га јавно оправдава, бити кажњен новчано у износу до милион рубаља или затворском казном од 5 до 7 година.

 

Осим тога, у кривични законик се додаје члан „прећуткивање, односно несаопштавање надлежним органима о планираном злочину“, што се такође односи на тероризам и не може бити примењен на децу, родитеље или супружника осумњиченог.

 

Такође, старосна граница кривичне одговорности за тероризам спуштена је на 14 година.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;