У Варшави се одржава дводневни самит НАТО-а, последњи на којем ће учествовати амерички председник Барак Обама. Упркос бројним безбедносним изазовима, тероризму и Брегзиту, главна тема самита биће Русија.

 

NATO Varsava

 

Варшава је од данас затворен град, безбедност је на највишем нивоу, на улицама 6.000 полицајаца, улице у центру празне. Затварују се поклопци канализације и распоређују снајперисти уочи вечерашњег доласка америчког председника.

 

«Грађани и гости могу да се осећају сигурно, припремили смо специјалне безбедносне мере за одбрану од евентуалних терористичких напада», истиче Јарослав Јозвијак заменик градоначелника Варшаве.

 

 

Тероризам ипак неће бити главна тема лидера Северноатлантске алијансе. Много их више брине Русија.

 

Немачка канцеларка упозорава да је «сукоб Русије са Украјином дубоко пореметио чланице Алијансе из Источне Европе».

 

«Ако је валидност закона и граница угрожена речима и делима, поверење у НАТО је изгубљено. Тиме су посебно угрожени наши савезници на истоку. Сви се слажемо да се трајна безбедност у Европи може постићи само са Русијом, а не против ње», истиче Ангела Меркел, немачка канцеларка.

 

 

Пољски званичници сматрају да ће овај самит бити прекретница, јер ће одлуком о размештању четири батаљона у Пољској и балтичким земљама рећи јасно Не, како кажу, «империјалистичкој политици Русије«.

 

«Ово ће бити важан самит у историји наше алијансе. Наше веће војно присуство у Пољској, Литванији, Летонији и Естонији биће мултинационално и послаће јасну поруку да је напад на једног нашег савезника напад на целу алијансу», наводи Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а.

 

 

Москва поручује да ће на састанку Савета Русија НАТО 13. јула имати озбиљан дијалог у вези са повећаним активностима НАТО-а дуж руске границе. Као одговор на појачавање поморских снага НАТО-а у Црном мору, Русија ће учинити све да баланс снага у региону не буде нарушен.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;