Еva Schiller

 

Влада и многи грађани Србије желе улазак земље у ЕУ, али је све већи број оних који су окренути традиционалном пријатељству са Русијом. Проевропско расположење је у паду, нарочито међу младим људима и сеоским становништвом.

 

sargarepa-srbija-EU

 

Воће им је буквално отело Србију из руке. Наиме, српске компаније за производњу воћа су повећале извоз у Русију у односу на претходну годину за чак три пута и оне једва имају времена да прате руску потражњу. Санкције које је ЕУ увела против Русије је пробудила пољопривреду Србије.

„Нас интересује само Русија. Извоз наших плодова у Русију отвара нова радна места. Искрено, апсолутно ме не занима да ли се Србија прикључује ЕУ или не“, каже Лазар Бојковић.

 

Оваква осећања су распрострањена широм земље иако је ЕУ највећи трговински партнер и спонзор Србије. Али, људи то виде другачије и многи су изгубили поверење у ЕУ.

 

„ЕУ се само игра са нама. Ја мислим да је боље да се фокусирамо ка истоку и Русији“, каже Никола Симовић.

 

„Док ми дођемо до уласка у ЕУ, она ће се већ распасти», јасан је став Александра Јевремовића.

 

Српски Премијер себе представља као убеђеног европејца, али не пропушта прилику да изрази своје незадовољство ЕУ. И то оставља одређени утисак.

 

«70% младих Срба не види разлику у правним прописима ЕУ и Русије. Они верују да ће нам Русија донети већу стабилност. То је успех руске пропаганде», каже Јелена Милић из Центра за евроатлантске студије у Београду.

 

Ката

Тагови: ; ;