Док Меркелова говори како «нема основа за укидање или ублажавање санкција против Русије» а Стејт Департмент и његови верни пси попут Пољске и Балтичких земаља говоре како је неопходно, не само задржати него и пооштрити санкциону политику, у међувремену у земљама ЕУ иду обрнути процеси.

 

kipr-flag-respublika-kipr

 

Јуче 7 јула парламент Кипра изгласао је резолуцију којом се од ЕУ тражи укидање антируских санкција.

 

Подршку овој резолуцији дали су 33 посланика «Прогресивне партије радног народа», 17 посланика је било уздржано а ни један није био против.

 

У усвојеном документу кипарски парламент захтева од владе да на нивоу Европског парламента започне рад на укидању антируских санкција. У резолуцији се такође захтева да се створе услови како би се укинула забрана од стране Русије за увоз кипарских производа.

 

Након неколико италијанских регија које су на нивоу локалног законодавства признали Крим као део Русије и захтевали од италијанске владе укидање антируских санкција, и парламент Кипра је гласао за укидање антируских санкција.

 

Наравно Република Кипар не може једнострано изаћи из земаља које су увеле санкције Русији, и одлука кипарског парламента има само карактер препоруке у односу на Брисел и европску бирократију, међутим сама чињеница доношења оваквог закона има далекосежне последице.

 

Као прво јасно се види да унутар саме ЕУ не постоји консензус по питању односа према Русији. Као друго постепено постаје јасно да политика санкција не пружа ефекте и да санкције доносе много више штете Европској Унији него Русији. И на крају све више европских политичара, бизнисмена и обичних људи схвата да наша земља није имала улогу у изазивању сукоба у Украјини, напротив, свим силама се бори да сукобљене стране доведе за преговарачки сто и да се што пре реши сукоб и оконча грађански рат.

 

«Ми сматрамо да су санкције Руској Федерацији наметнуте неправедно. Русија није одговорна за ово што се дешава у Украјини. Због тога смо одлучили да овакву иницијативу поднесемо парламенту»- рекао је Генерални секретар «Прогресивне партије радног народа» Кипра Андрос Кипријану.

 

Као што је наведено у званичном саопштењу ове странке санкције ЕУ су контрапродуктивне и нису способне да реше сукоб у Украјини. Напротив, уместо тога оне доносе само негативне последице како за Русију тако и за земље чланице ЕУ.

 

Нацрт резолуције доставили су чланови «Прогресивне партије радног народа». Они су позвали да се успоставе пређашње политичке и економске везе између европских држава и Русије као и нормализација односа са Русијом.

 

После референдума о изласку Велике Британије из ЕУ међу европским елитама је завладала паника:углед и економске губитке након изласка из ЕУ једне од њених водећих чланица једва је могуће проценити. Једно је сигурно- они ће бити значајни што услед тешке економске рецесије прети огромним финансијским губицима за ЕУ. И продужење санкција против Русије за ЕУ представља «пуцање себи у ногу». У моменту када се ЕУ налази у највећој кризи у својој историји- то је као смрт».

 

Поред тога европске елите и политичари сада се држе у фокусу Брегзита и њогових могућих последица, а Украјина са својом патетичном антируском реториком и покушајем «евроинтеграција» није више у другом него у десетом плану. Сада у Берлину, Паризу и Бриселу размишљају само како да се са што мањим губицима одвоји Велика Британија и шта учинити како се после тога Европска унија не би распала као кула од карата.

 

Украјинско питање веома брзо је отишло на периферију политичке пажње и пажње јавности. Међутим антируске санкције које је увела ЕУ (и цео западни свет) због «руске агресивне политике» су и даље веома актуелне. О њима се расправља са становишта да ли штете европској економији па се сада појављују одређене тешкоће а не доприносе решавању украјинског конфликта.

 

Оне су теоријски због тога и уведене. Санкције су увели, својој економији нанели штету а у Кијеву «и околини» нема ни назнака од реформи и завршетка грађанског рата. «Па можда Москва и није крива за то што се у Украјини догађало после мајдана?»- све чешће се питају европски политичари, бизнисмени и обични грађани.

 

 

А судећи по примеру Кипра као и још неколико европских земаља које спремају сличне законе Европа је уморна од конфронтација са Русијом посебно због тога што овај сукоб штети и једнима и другима.

 

Андреј Књазев

 

специјално за Nовински Front.

Тагови: ; ;