Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин је, у интевјуу московском листу „Комерсант”, упозорио Молдавију да ће, у случају припајања Румунији, изгубити Придњестровље.

 

1457502519

 

„Ово је чињеница коју не оспоравају чак ни најзадртије присталице уједињења са Румунијом. Ако Молдавија направи само један корак ка Румунији, Придњестровље ће се на том оштром заокрету само по себи одвојити. Ако Молдавци желе у Румунију онда им је најбоље да се са Придњестровљем растану мирно. А ако желе да остану суверена држава, паметна држава која штити све своје грађане, биће им потребне године, ако их не потроше улудо, да поново успоставе теиторијални интегритет своје земље”.

 

Рогозин је рекао да тренутно не постоје услови за обнављање преговора о статусу Придњестровља јер ни једна ни друга страна нису за то спремне и предложио је да између Кишињева и Тираспоља започну преговори о малим важним стварима, а не о статусу. Под тим подразумева железнички саобраћај, услове за прелазак границе, признавање регистарских таблица.

 

„Ако ништа од тога не буде решено, разговор о будућем статусу Придњестровља унутар молдавске државе ће бити разговор импотентних о Камасутри”, рекао је он.

 

Ката

Тагови: ; ;