Како се објавило Министарство одбране Републике Србије данас су са Аеродрома «Никола Тесла» на батајнички војни аеродром прелетели хеликоптери Ми-17 В5 , који су недавно набављени из Руске Федерације.

 

D201607070418

 

Хеликоптере су дочекали  припадници 890. мешовите хеликоптерске ескадриле.

 

 

Командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак поздравио је посаду првог хеликоптера и потпуковнику Ивици Живадиновићу, мајору Драгану Марјановићу и заставнику Зорану Цогољевићу честитао први лет. Он им је пожелео безбедне летове у будућности, а команданту јединице потпуковнику Мирославу Зечевићу поручио да овај дан забележе јер је историјски за њих и за РВ и ПВО и за Војску Србије.

 

D201607070423

 

Командант 890. мешовите хеликоптерске ескадриле потпуковник Зечевић потврдио је да је ово велики дан за његову јединицу, јер ће доћи до значајног повећања њених оперативних способности и нивоа обучености, тако да ће моћи да одговоре на све задатке.

 

«Предстоји нам преобука. Циљ нам је да на безбедан начин извршимо преобуку пилотског и техничког састава, како бисмо потпуно увели овај тип хеликоптера у оперативну функцију. То ће нам бити примарни задатак за прву половину наредне године», истакао је командант ескадриле.

 

Током јучерашњег дана завршен је квалитативни пријем хеликоптера Ми-17 В5 и Министарство одбране и Војска Србије, су од тог дана постали власник тих летелица. Предстоји интерна процедура увођења нових хеликоптера у наоружање и војну опрему Војске Србије.

 

Предраг Зликовац

 

 

Тагови: ;