Амерички новинар је припаднике батаљона које ће НАТО распоредити у балтичким земљама и Пољској назвао „лежећим полицајцима“.

a05bddu-960

 

Новинар Мајкл Бом је рекао руској телевизији „Лајф“ да 4.000 војника НАТО-а који ће бити распоређени у балтичким земљама и Пољској представљају „лежеће полицајце“. Они ће служити да задрже руску војску која, наводно, може напасти те земље.

 

„Највероватније Русија никад неће напасти, али да сигурно не би напала, оне моле НАТО за подршку и заштиту. Четири хиљаде војника НАТО-а — то су ’лежећи полицајци‘.

 

Иако ми знамо да напада неће бити… То је могућност да се задрже (руски војници), док главна војска не стигне. Наравно, то је све у теорији“, приметио је Бом.

 

У Пољској ће бити распоређено неколико хиљада војника НАТО, изјавио је пољски Министар одбране Антони Мачеревич. Шеф Војног комитета НАТО генерал Петар Павел је изјавио да батаљони у балтичким државама и Пољској неће представљати претњу за Русију.

 

Од 8. до 9. јуна у Варшави ће бити одржан самит НАТО-а. Упркос бројним безбедносним изазовима, тероризму и Брегзиту, главна тема самита биће Русија.

 

Москва поручује да ће на састанку Савета Русија НАТО 13. јула имати озбиљан дијалог у вези са повећаним активностима НАТО-а дуж руске границе. Као одговор на појачавање поморских снага НАТО-а у Црном мору, Русија ће учинити све да баланс снага у региону не буде нарушен.

Тагови: ; ;