Након пада комунизма у Европи, Хрватска је поред Словеније, имала највеће шансе за успешну транзицију и да постане богата модерна економија, али та шанса није искоришћена и сада је на дну листе земаља ЕУ, а по развијености су је претекле Пољска, Чешка или Словачка, које су некада биле далеко сиромашније, преноси Индекс.хр.

 

hrv

 

Ускоро ће је престићи и Румунија, па ће уз Бугарску бити најслабије развијена чланица ЕУ, пише тај портал.

 

Недавно објављени подаци о  БДП по глави становника кориговани паритетом куповне моћи валута потврђују даљи пад Хрватске у односу на просечну развијеност Европске уније.

 

Слаби раст од само 1,6 одсто у прошлој години, у односу на раст ЕУ од 2 одсто, погоршао је позицију Хрватске па је она пала са 59 одсто просека ЕУ у 2014. на 58 одсто просека прошле године.

 

Портал истиче да ако се анализирају трендови у последњих десет година види се да Хрватска стагнира, док земље источне Европе због квалитетних развојних политика имају снажан раст. Најснажнији раст развијености имале су Румунија, Литванија и Пољска.

 

Европска комисија у својим ранијим анализама сврстава Хрватску међу земље с најлошијим изгледима раста у дугом року.

 

Раст је ограничен пре свега због ниске стопе запослености, која је уз Грчку међу најнижим у ЕУ, а имају и врло низак раст продуктивности рада. Ако се томе дода и старење становништва, које смањује величину радно способног становништва, јасно је због чега су прогнозе лоше.

 

Проблем је и низак квалитет људског капитала, а резултати хрватских студената на ПИСА тесту — међународној процени знања и вештина на подручју математичке и читалачке писмености испод просека су 65 земаља обухваћених испитивањем и међу најлошијима су у ЕУ.

 

Док су друге земље тражиле начине како да олакшају услове пословања и тако подстакну раст економије и запошљавање, Хрватска је тражила начин како да убије сваку економску активност, пише Индекс.

 

Осим што нису конкурентни када су у питању порези и разни намети, имају изузетно компликован правни оквир и слабу администрацију, која било какав пословни подухват претвара у пакао, наводи се у тексту и додаје да је штету коју је непријатељски расположена администрација нанела Хрватској немогуће израчунати.

 

Тако је због пословног окружења Хрватска знатно слабија у односу на упоредиве земље, у привлачењу индустријских и извозно оријентисаних инвестиција, наводи портал.

 

 

 

Тагови: