Иран је данас саопштио да ће наставити свој програм балистичких ракета упркос томе што је генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун рекао је да пробе ракета нису у духу нуклеарног споразума Ирана са светским силама.

 

Балистичка ракета

 

«Иран ће снажно наставити свој ракетни програм, базиран на процени потреба своје одбране и безбедности државе», рекао је портпарол Министарства спољних послова Бахрам Гасеми.

 

 

Ракетни програм Ирана није повезан с нуклеарним споразумом, и није у супротности с резолуцијом Савета безбедности УН којом је одобрен тај споразум, рекао је он.

 

«Ракетни програм Ирана чији је циљ одбрана, није ни пројектован за нуклеарне бојеве главе», додао је представник.

 

 

У извештају Савету безбедности УН о првих шест месеци спровођења те резолуције, шеф УН је позвао Иран да обустави пробе и рекао да оне повећавају напетост на Блиском истоку. То резолуцијом се одобравају мере за окончавање санкција УН против Ирана. САД, Француска, Велика Британија и Немачка су у марту позвале Савет безбедности да размотри «пригодан одговор» на активност Ирана с балистичким ракетама, коју су оценили као «дестабилизирајућу и провокативну».

 

Шеф нуклеарног програма Ирана, Али Акбар Салехи описао је међународне реакције као «чудне» и додао да «сматра да је завера у току». Пошто је нуклеарна агенција УН средином јануара потврдила да је Иран испунио све обавезе по нуклеарном споразуму, укинуте су многе западне економске санкције које су годинама биле на снази, чиме је омогућен приступ Ирана до тада блокираној имовини од 100 милијарди долара, уз нове могућности за његову потресену економију.

 

Иран је, међутим, и даље под ембаргом УН на оружје и д ругим ограничењима, а резолуција УН садржи одредбу о аутоматском поновном завођењу санкција уколико Техеран прекрши дата обећања.

 

 

 

БАН КИ МУН ПОЗВАО ИРАН ДА ОБУСТАВИ ТЕСТОВЕ

 

Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је Иран да обустави тестирање балистичких ракета, јер то представља кршење прошлогодишњег нуклеарног споразума са Западом.

 

Он је у извештају Савету безбедности УН о резолуцији о спроводјењу нуклеарног споразума навео да ракетне пробе могу подићи тензије на Блиском истоку.

 

Иако је резолуцијом наложено Ирану да обустави тестирање нуклеарних балистичких ракета, званична Москва оценила је, после изводјења првих проба у марту, да то не представља кршење резолуције, јер она нема обавезујуће дејство.

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;