Aнтиратни активисти су се окупили у Варшави на алтернативном самиту, након што је НАТО најавио да ће распоредити „за рат спремне“ батаљоне на границама Русије. Поред пољских организација, међу учесницима су и делегати из Сједињених Држава, Велике Британије, Немачке и других земаља, пише Спутњик.

 

Главни град Пољске јуче је био у блокади док су делегати НАТО самита пролазили. Хеликоптери на небу, полицијске сирене завијају а стотине специјалних агената је било на улицама, другим речима пољска престоница је блокирана.

 

Ипак, нису сви срећни због ове демонстрације моћи. Међународни мировни покрети из 14 земаља послали су своје представнике у главни град Пољске да одрже алтернативни самит. Они протестују против политике рата и сукоба са паролом „Не рату, не НАТО базама“.

 

НАТО сада заиста чини последње кораке да окружи Русију, и то не изгледа мирољубиво“, каже Рајнер Браун, један од организатора алтернативног самита и копредседник Међународног мировног бироа.

 

„Забринути смо због динамике тог процеса и докле он може ићи. То може водити ка великом рату, а знате да би тај велики рат у Европи био последњи, зато што би се у њему ратовало нуклеарним оружјем“, каже он.

 

Према мишљењу многих учесника алтернативног самита, пораст антируског расположења у Пољској и осталим европским земљама је део вашингтонске агенде. Спутњик је интервјуисао Ен Рајт, пензионисаног пуковника Војске САД и бившег дипломату, која каже да њена земља води НАТО у погрешном правцу.

 

„Реторика која долази из НАТО земаља о претњама из Русије, по мом мишљењу је потпуно погрешна. За Сједињене Државе то је само економски начин да наставе да троше превелике суме за војно-индустријски комплекс“, каже она.

 

Данас ће учесници алтернативног самита прошетати улицама Варшаве да изразе забринутост због експанзије НАТО-а и ратне политике.

 

 

ин4с

Тагови: ;