Грађанска Анти-Дејтон група у центру Сарајева, на Тргу деце Сарајева, поставила је јутрос инсталацију која кроз облик Републике Српске приказује масовне гробнице у БиХ.

 

Фото: Klix
Фото: Klix

 

Оснивач Групе Нихад Аличковић истиче како је инсталација постављена «поводом годишњице геноцида почињеног над становницима Сребренице», која се обележава 11. јула.

 

«Хтјели смо на данашњи и сутрашњи датум да обиљежимо почињени геноцид на посебан начин: да истину и чињенице изнесемо на улицу људима пред очи, да виде како изгледају масовне гробнице, на чему лежи РС, да једноставно они људи који никад нису посјетили масовну гробницу виде како је то болно и тешко и кроз шта је прошао масовно бошњачки народ током рата», рекао је Аличковић.

 

 

Масовна гробница, како је истакао, направљена је у границама Републике Српске, уз постављену таблу на којој је исписано «Добродошли у Републику Српску».

 

«Управо је то порука која објашњава да та добродошлица завршава на овакав начин и то је чињеница и истина о којој треба да се говори, јер ово је данас борба против заборава, а не борба проитв помирења. Ово је подсјећање на страдање, убијање, на геноцид који се не смије негирати», рекао је Аличковић.

 

 

 

 

Н1

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;