У Варшави су Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и председник Пољске Анџеј Дуда отворили дводневни НАТО самит у Варшави. Као што се и очекивало једна од главних одлука овог самита била је одобрење плана да се пошаљу додатна четири батаљона НАТО-а у Пољску и Балтичке земље. Ова одлука представља најозбиљнији напор НАТО-а од завршетка хладног рата.

 

stevan-gaji-2

 

Можда и најзначајнији савезник Русије у Источној Европи у овом моменту је Србија. О томе како се гледа на појачавање НАТО снага као и на актуелни НАТО самит у Варшави ПРАВДА РУ разговарала је са истраживачем Центра за еврропске студије из Београда Стеваном Гајићем.

 

«Код нас преко 80% становништва има негативан став према НАТО пакту. Највећи разлог за то је што нам је НАТО био противник 1999 године. У вези самог самита мислим да неће бити изјава од званичника Србије. Међутим, с друге стране какве последице могу бити? Црна Гора је све ближе учлањењу у НАТО а Црна Гора је историјски блиска земљѕ Србији. Они не организују референдум нити узимају у обзир мишљење већине грађана који се томе противе. Улазак Црне Горе би значио велику геополитичку катастрофу за Србију јер бисмо са свих страна били окружени или НАТО чланицама или земљама које су окупиране од стране НАТО-а као Босна и Херцеговина или наш јужни део»- рекао је Стеван Гајић.

 

Он је за Правда Ру истакао да није случајно самит НАТО-а одржан баш у Варшави где се некад налазио центар супротстављеног «Варшавског пакта».

 

Нема никаквих сумњи да је сва делатност НАТО-а усмерена искључиво против Русије. У супротном овај пакт би се распао још 1991 године.

 

«Ако није усмерен искључиво против Русије НАТО пакт се морао расформирати одмах после Варшавског пакта. У супротном његово постојање нема никаквог смисла»- напоменуо је Гајић.

 

«Будућност алијансе зависиће и од новембарских председничких избора у САД. Ако победи Доналд Трамп он је обећао да ће САД иступити из НАТО пакта. Дакле чекамо веома занимљив период. Међутим бојимо се да ће пре избора у САД или САД или НАТО изазвати нови сукоб из кога ни нови амерички председник, ко год он био неће моћи да се извуче»- рекао је Стеван Гајић за Правда Ру.

Тагови: ; ;