У Ватикану ће у уторак, 12, јула, бити одржан први састанак мешовите комисије Српске православне цркве и Католичке цркве о улози хрватског кардинала Алојзија Степинца у Другом светском рату, пишу Вечерње новости.

 

vatikan

 

У име СПЦ у раду комисије учествоваће загребачки митрополит Порфирије, митрополит црногорски Амфилохије, епископ славонски Јован, епископ бачки Иринеј и професор Дарко Танасковић.

 

Католичку цркву представљаће кардинал Јосип Бозанић, а у комисији су још и мостарски бискуп Ратко Перић, пожешки бискуп Антун Шковичевић, те историчари Марио Јарек и Јуре Кришто.

 

За сада се не зна шта ће бити на дневном реду дводневног сусрета, али је потврђено да ће у Рим да допутују високи представници две цркве.

 

Лист наводи да се очекује да на првом састанку у Ватикану неће бити расправе, већ да ће послужити да се покаже добра воља за рад те комисије.

 

Извори из две цркве потврђују да постоји добра воља да посао комисије буде обављен на најбољи могући начин.

 

Новости сазнају да обе стране припремају обимну документацију да се расветли контроверзни лик Степинца.

 

Међу новооткривеним документима је онај који је Гестапо слао Берлину, а из којег се види немачки став о хрватском кардиналу.

 

Комисија је формирана на иницијативу папе Фрање, који није желио да прогласи Степинца за свеца, док се не рашчисте историјске недоумице, на које му је указао врх СПЦ.

 

Папа је одабрао француског свештеника Бернарда Ардира да координише радом комисије, за који нико не може проценити колико дуго ће радити.

 

 

 

 

РТРС

Тагови: ; ; ;