Сутра се навршава година од напада на премијера Србије Александра Вучића у Меморијалном центру Поточари код Сребренице. Јавност у Српској још не зна докле је стигла истрага и ко је одговоран за напад? Шта је урадило БХ Тужилаштво?

 

potocari

 

Упркос чињеници да постоје докази, сведоци и видео-снимци, никаква оптужница није подигнута.

 

МУП Српске 1.априла поднео је и Специјалном тужилаштву извештај против четири позната и два непозната лица, осумњичена за напад на српског премијера. Након што је укинуто Специјално тужилаштво, тај случај преузеће Посебно оделење Републичког тужилаштва.

 

Подсетимо — припадници Сипе крајем јула прошле године привели су Алмира Мердића, Елведина Химзића и Мују Диздаревића из Тешња, осумњичене за напад, али су одмах након саслушања пуштени. Ево кратког осврта на све што се дешавало након напада у Поточарима.

 

Од ове сцене у Поточарима прошла је година. Одговорни за напад на премијера Србије Александра Вучића још су на слободи.

 

«Незамисливо да се у било којој земљи и без казне остане за овако тешки кривично дело. То је удар и шамар помирењу између народа у БиХ. Ако једном народу дате право да напада и угрожава живот премијера суседне државе и то не санкционишете, ко гарантује да се то неће поновити?», категорична је Душанка Мајкић, председавајућа Заједничке комисије за безбедност БиХ.

 

Србија је понижена у тренутку када је одавала почаст жртвама – овако су медији пре годину осликавали ситуацију у Поточарима. Спекулисало се да је напад унапријед осмишљен, у шта је тада веровао и Вучић.

 

«Тај напад је био добро организован и припремљен, било је прегршт политичких порука. Одједном су са свих страна полетеле флаше, каменице», рекао је одмах после напада премијер Србије Александар Вучић.

 

Заказала је Дирекција за координацију полицијских тела БиХ, која је званично била задужена да обезбеђује скуп. Полиција Републике Српске са припадницима у цивилу спречила је могући црни епилог.

 

Премијер Вучић и делегација Србије безбедно је евакуисани у Скелане. Српске безбедносне службе пре 11.јула упозориле су званично Сарајево да навијачке групе из Новог Пазара спремају инциденте у Поточарима.

 

«Закључили смо да морамо имати наше полицијаце у цивилу унутра у маси. Могу да кажем да су ти људи спречили нешто много теже што је могло да се деси премијеру унутра», каже министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

 

Званични Београд инсистирао је да се што пре обелодане имена нападача, али то се није догодило. У недостатку званичних информација из Тужилаштва БиХ, медији су извештавали о 20-ак осумњичених – наводно бивших бораца тзв.Армије БиХ повезаним с Насером Орићем, припадницима ратне формације „Црни лабудови“ и екстремистичке „Антидејтон“ групе.

 

Случај је остао нерасветљен. Упркос томе, било је потребно спустити тензије. Вучић је у Београду примио делегацију Председништва БиХ.

 

У новембру прошле године Србија је за развој сребреничке општине донирала пет милиона евра. Међутим, за начелника Сребренице, Ћамила Дураковића, Вучић је и даље непожељан у Сребреници.

 

Присетимо ли се, због пропуста у обезбеђивању прошлогодишњег скупа, министар безбедности Драган Мектић најављивао је истраге и смену директора Дирекције за координацију полицијских тела Мирсада Вилића, али се то није догодило.

 

Вилић није смењен, а скуп ће и сутра обезбеђивати иста Дирекција.

 

РТРС

Тагови: ; ;