Председник Србије Томислaв Николић открио је, поводом 160 година од рођења Николе Тесле, споменик славном научнику у Карађорђевом парку, чиме се, како је поручио, испуњава обећање од пре три године да ће у Београду осванути споменик попут оног у Варденклифу код Њујорка, као симбол јединственог научника који уједно спаја српско порекло и америчку визију.

 

Тесла споменик
Фото: Танјуг

 

 

«Истоветне, споменике подижемо у част највећег генија кога је српска мајка отхранила и поклонила човечанству», поручио је Томислав Николић.

 

 

Теслине идеје биле су веће од његовог доба и од свега што је наука до тада створила и применила, попручио је председник Србије.

 

«Био је човек будућности, зато се о њему не може и не сме другачије говорити него као о нашем савременику, који ће бити савременик и генерацијама које долазе после нас. И у овом тренутку, Тесла је својим проналасцима свеприсутан, као ваздух», реко је Николић.

 

 

Рођен као Србин, умро као Американац, Тесла је, истакао је Николић, постaо још један историјски чвор који би требало да повезује судбине и пријатељство наших држава и народа.

 

«Његове одреднице су српски народ чији је припадник и америчка држава која је развила његове научне потенцијале, а Тесла је ипак, на почетку и на крају, задужио цело човечанство — и Србин и Американац, или ни Србин ни Американац, већ грађанин света, па тако грађанин и једне нове државе која га својата «, рекао је Николић.

 

 

Теслин свет, осветљени свет равноправних, још нисмо створили, а само то је тражио од човечанства, подвукао је Николић.

 

споменик Тесла
Фото: Танјуг

 

Како је рекао, од дечака из Смиљана, одраслог уз оца свештеника српске правослaвне цркве, и мајку која га је «успављивала и будила српским народним песмама о боју на Косову», пре се могло очекивати да наследи парохију, него да постане најзначајнији научник у историји човечанства и проналазач чијој генијалности дугујемо убрзани цивилизацијски ход.

 

 

 

Тагови: ; ;