САД уводе санкције севернокорејском лидеру, а истовремено распоређују комплексе ПРО на Корејском полуострву, због чега су Кина и Русија протестовале. Да ли су америчке санкције Ким Џонг Уну и очекивани одговор Пјонгјанга само димна завеса за скретање пажње са система ПРО у Јужној Кореји? Да ли је мета Запада заиста Северна Кореја или Кина и Русија?

 

lazanski

 

Северна Кореја саопштила је да су америчке санкције уведене против севернокорејског лидера Ким Џонг Уна „равне објави рата“ и најавила „снажне мере одмазде“.

 

Овај потез САД представља „најгори непријатељски чин у историји“ и „отворену објаву рата“ против Северне Кореје, саопштило је Министарство спољних послова у Пјонгјангу, уз напомену да ће одсад сва питања са САД бити третирана у складу са „ратним законима“.

 

САД су увеле санкције против највиших севернокорејских функционера, укључујући лидера Ким Џонг Уна, због, како је саопштено, „злогласног кршења људских права“.

 

Мирослав Лазански, војно-политички коментатор листа „Политика“, за Спутњик каже су и америчке санкције према Северној Кореји, али и одговор Пјонгјанга — бесмислени.

 

„Санкције које Америка уводи севернокорејским лидерима немају никакву фактичку снагу нити било какву врсту оперативне употребе, јер севернокорејски лидери немају никакву приватну имовину у САД, нити рачуне у америчким банкама, нити путују по Западу. Какве онда санкције изричу? Да нема Ким Џонг Ун можда рачун у Чејс Менхетн банци или можда неку вилу на Флориди? То су глупости, нити они путују нити имају икакву имовину на Западу да би америчке санкције имале било какве последице“, категоричан је Лазански.

 

Како наводи, ово је уобичајени арсенал њиховог препуцавања.

 

„Американцима у изборној години добро дође да Обамина администрација покаже како са Северном Корејом нема попуштања, док Пјонгјанг једва чека неки сличан потез Вашингтона како би својим грађанима показао како су опкољени од стране Запада и да сви само чекају да их нападну“, каже Лазански.

 

И Владимир Хрустаљов, стручњак за севернокорејско наоружање и експерт међународне организације „Лајфбоут фондејшен“, за Спутњик каже да Пјонгјанг стално користи овакву реторику у дијалогу са опонентима.

 

„Северна Кореја само изражава незадовољство, то није претња ратом, јер када се ситуација стварно погоршава, Пјонгјанг говори детаљније и набраја конкретне мере које би могао да предузме. Осим тога, Северна Кореја је деценијама под санкцијама, стога нове рестрикције неће променити слику. Али уколико САД уведу заиста радикалне мере, попут пресретања корејских бродова у неутралним водама или ваздушну блокаду, онда ће Северна Кореја озбиљно претити војним акцијама“, напомиње Хрустаљов.

 

Он додаје да Северна Кореја има само неколико адута којима би могла да уплаши опоненте — балистичке ракете и нуклеарне бојеве главе, а да су тренутно у њиховом домету само две земље — Јужна Кореја и Јапан.

 

„Али последњи успеси Пјонгјанга у тестирању балистичке ракете средњег домета ’Мусудан‘ значе да севернокорејско оружје са техничке тачке гледишта већ може да достигне острво Гвам, које је територија САД, и на којем се налази америчка војна база. Уколико северни Корејци буду наставили истим темпом, за неколико година њихове ракете би могле стићи до Аљаске и Хаваја. Али, власти у Пјонгјангу стално понављају да неће прве нападати, већ да ће деловати превентивно уколико буду схватиле да се непријатељска земља спрема за ракетни напад на Северну Кореју“, каже Хрустаљов.

 

 

спутник

Тагови: ; ; ;