Кремљ није добио обавештење од САД да Барака Обама жели да продужи рок важења мера за даље смањење и ограницавање стратешког офанзивног наоружања СТАРТ, изјавио је новинарима прес-секретар руског председника Дмитриј Песков.

 

Кремљ

 

 

„Не, ништа о томе не знамо”, рекао је Дмитриј Песков, одговарају на питање да ли је Москва добила било какав предлог од америцке стране, јавља Спутњик.

 

 

Медији су раније објавили о плановима Барака Обаме да предложи Русији продужење споразума о СТАРТ-у на још пет година.

 

Подсетимо, споразум СТАРТ су потписали председници Русије и САД 8. априла 2010. године у Прагу, а ступио је на снагу након ратификације Државне думе и Конгреса 5. фебруара 2011. године.

 

Он предвида смањење стратешких носаца интерконтиненталних балистицких ракета и тешких бомбардера са обе стране до 700 јединица и до 1.500 нуклеарних бојевих глава на њима.

 

Према подацима, 1. септембра 2015. године Русија је имала 526 носача и 1.628 бојевих глава на њима, наспрам америчких 726 стратешких носаца и 1.538 нуклеарних бојевих глава.

 

Заменик министара иностраних послова Русије Сергеј Рјабков је изјавио да излазак Русије из споразума СТАРТ као одговор на распоредивање америчког ПРО у Европи није актуелан.

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ;