У САД се настављају протести због недавних убистава двојице Афроамериканаца у Минесоти и Луизијани. Демонстрације су одржане у Калифорнији, Колораду, Флориди, Њујорку и Пенсилванији.

 

У Сент Полу у Минесоти је полиција испалила сузавац како би растерала демонстранте који су блокирали аутопут број 94. Наиме око 200 демонстраната је блокирало пут после поноћи. Полиција је интервенисала и разбила демонстрације. Неколико демонстраната је ухапшено, а више полицајаца је повређено када су их демонстранти гађали каменицама и петардама, јавља Бета.

 

Прочитајте емотивну реакцију једне од учесница протеста.. Како се усуђујете?

 

rtx2k9ju

 

Мајк Мартин, учесник протеста, тврди да је на скуп дошао носећи гитару на леђима и да је покушавао да промовише мир, али да га је један полицајац без упозорења попрскао сузавцем на пешачком мосту изнад аутопута.

 

Организатори наводе да су масовне демонстрације протекле углавном мирно и да је само један мушкарац гађао полицајца пиротехничким средствима.

 

Председник САД Барак Обама је негирао могућност да би прошлонедељно насиље у Даласу, у коме је погинуло пет полицајаца, могло да буде повратак у расне поделе из прошлости. Он сматра да Америка није тако подељена као што то неки виде.

 

Он је апеловао на Американце да се, после напада у Даласу у коме је црни војни ветеран због убистава двојице Афроамериканаца снајпером убио пет а ранио седам полицајаца, не боје од повратка у хаос из 60их година и да разумеју напредак остварен у расним односима у САД.

 

“Не видите нереде, не видите полицију која напада мирне демонстранте, видели сте да се полиција понела веома професионално”, рекао је амерички Председник.

 

Председник САД је закључио да тај «луди човек» не представља ни Афроамериканце нити дух коме Американци треба да теже”.

 

“Постоји туга, љутња и конфузија у САД”, казао је он, додајући да ће наставити да се залаже за строже законе о продаји оружја. Позивајући се на законе који омогућавају слободно ношење оружја у Тексасу, рекао је да су многи демонстранти на мирним протестима у Даласу били наоружани.

 

Бела кућа је саопштила да ће Председник САД по повратку у земљу посетити Далас како би одао почаст породицама погинулих и рањених полицајаца.

 

Ката

Тагови: ; ;