На Калемегдану у Београду вечерас је изложен Теслин трансформатор, један од највећих на свету, који може произвести напон од 12 милиона волти, у оквиру манифестације организоване поводом 160 година од рођења Николе Тесле.

 

Теслин трансформатор

 

Трансформатор, као и изложба радова основних школа које су учествовале на националном конкурсу «Буди као Тесла», биће постављени на Калемегдану до 15. јула.

 

Трансформатор је реплика оног који је Тесла конструисао у Колорадо Спрингсу 1899. године.

 

Реплика је направљена уз помоћ савремене технологије, а варнице могу да досегну чак девет метара.

 

Градоначелник Београда Синиша Мали је рекао у говору да је Тесла својим радом задужио читаво човечанство и да на данашњи дан, који се обележава и као Дан науке, Србија изражава поштовање према њему и његовом раду.

 

Мали је рекао да је Бегорад учествовао у кампањи «Буди као Тесла» и омогућили постављање трансформатора на Калемегдану, желећи да подстакне интересовање за науку.

 

Градоначелник је на крају говора подсетио на Теслине речи изговорене 1892. године у време његове једине посете Београду: «Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да је то дело једног Србина».

 

Када је градоначелник изашао на говорницу, из масе су се чули протестни узвици, али на крају говора добио је аплауз.

 

На манифестацији је специјални гост био рођак Николе Тесле Вилијам Тербо, а било је организовано и директно укључење из Теслиног научног цетра у Њујорку.

 

Овом манифестацијом је вечерас заокружен циклус активности у оквиру пројекта «Буди као Тесла» који Музеј Николе Тесле и компанија Самсунг заједно са Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања проводе од прошле године, а у оквиру кога су вечерас додељене и прве три награде за радове основних школа који су пристизали на истоимени конкурс.

 

Прва награда додељена је основној школи «Михаило Пупин» из Земуна, која ће добити комплетно опремљену дигиталну учионицу, друге две награђене школе су «Четврти краљевачки батаљон» из Краљева и «Сретен Младеновић Мика» из Ниша, које су добиле телевизоре «Самсунг».

 

 

Теслин трансформатор „одсвирао“ „Ужичко коло“.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;